Mindfulness Training

Mindfulness voor volwassen en kinderen
Als trainer ben ik gecertificeerd en aangesloten bij de beroepsvereniging voor mindfulness bij de VVM.
 
Dit is een post HBO opleiding voor professionals om aan volwassenen Mindfulness trainingen te geven.
 
Eigen meditatie beoefening staat hierbij voorop als trainer.
Mijn eigen ervaring gaat hier inmiddels al 25 jaar in terug.
 
 
 
 
 
Tevens heb ik een speciale aanvullende opleiding gevolgd bij de Amerikaanse Kate Janke van Heart Mind Education en ben gecertificeerd voor het geven van Mindfulness trainingen aan kinderen en jeugd van 4 t/m 17 jaar.
 
Zowel individueel als in groepsverband en speciaal voor (basis)scholen.
 
Klik Mindful Kid voor meer informatie over Mindfulness voor kinderen.
 
 
                        
Mindfulness leven
 
Ieder mens heeft in zijn leven te maken met fijne en positieve ervaringen, maar ook met stress en onprettige ervaringen. Dit heeft deels te maken met persoonlijkheid, maar ook met de omstandigheden
 
We zijn met onze aandacht overal, maar weinig in het hier en nu. We zijn onbewust bezig met wat er allemaal zou kunnen gebeuren of gebeurd is en hebben meestal weerstand tegen onprettige ervaringen. Hierdoor kan stress en ongemak ontstaan.

Mindfulness is gebaseerd op principes uit het Boeddhisme en wordt ook wel het Westers Boeddhisme genoemd. Mindfulness leert ons te oefenen met aandacht door met een open en nieuwsgierige blik te kijken en aanvaarden wat er hier en nu is. Wat voor gedachten heb ik? Wat is mijn stemming? Wat voel ik in mijn lijf? Wat er gebeurt er om mij heen? Wat proef ik, voel ik, ruik ik, zie ik en hoor ik? We zien wat er is, met mildheid, zonder te oordelen en zonder er op te reageren. Het gevolg is dat er steeds meer ruimte ontstaat ten opzichte van deze ervaringen en we stress en ongemak op een natuurlijke manier kunnen beantwoorden.

De Mindfulnesstraining is 30 jaar geleden in de VS ontwikkeld door dr. Jon Kabat-Zinn onder de naam Mindfulness Based Stress Reduction (MBSR). Kabat-Zinn ontwikkelde een programma van 8 maal 2,5 uur waarin het begrip aandacht centraal staat. Diverse technieken worden geoefend, waaronder yoga en meditatie.

Mindfulness neemt een steeds grotere plaats in binnen de Geestelijke Gezondheidszorg en wordt door artsen, psychiaters, psychologen en wetenschappers gezien als een manier van leven die positieve gevolgen heeft voor de geestelijke en lichamelijke gezondheid.

Wanneer er geoefend wordt met vriendelijke, open aandacht voor wat zich aandient,  heeft dit een aantal positieve gevolgen:

  • Signalen van het lichaam sneller opmerken.
  • Beter om kunnen gaan met pijn en onprettige gedachten en emoties.
  • Meer zelfvertrouwen.
  • Rust en ontspanning kunnen ervaren.
  • Intenser leven.
  • Minder reageren vanuit automatische reacties, maar een keuze daarin ervaren
  • Minder oordelen en minder hardheid naar jezelf en naar anderen
Veel volwassenen die een Mindfulnesstraining gevolgd hebben geven na de training aan, dit graag als kind al geleerd te willen hebben. Klachten van stress, angst of depressie ontstaan op steeds jongere leeftijd, veelal te wijten aan alle prikkels van deze tijd: (Social) Media, prestatiedruk, onbeperkte keuzemogelijken. Veel kinderen ondervinden problemen op het gebied van zelfvertrouwen, in slaap vallen, meekomen met klasgenoten, pesten, omgaan met gevoelens, piekeren, etc. Mindfulness speelt in op de behoefte om tot jezelf te komen én om bij jezelf te blijven.
 
 
 

 
 
Youtube links

Om een verdere indruk van Mindfulness te krijgen volgen hieronder enkele gerelateerde Youtube links.
 
O.a. van: De grondlegger van Mindfulness Jon Kabat Zinn  (in het Engels, niet ondertiteld)